Olayın ardından bugün Türkiye’nin dört bir yanından gelen 140 dernek temsilcisi ve otizmli bireylerin aileleri, Arifiye’deki merkez önünde toplandı. Yapılan basın açıklamasında, “Sessizliğin bedeli hayattır” denilerek, bakım merkezlerindeki ihmal ve şiddet iddialarına karşı acil önlem çağrısı yapıldı.
Abdülkerim’in Ölümü Türkiye Gündeminde
35 yaşındaki Abdülkerim Muski’nin ölümünün ardından ortaya atılan kötü bakım, hijyen eksikliği ve ilgisizlik iddiaları kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Sakarya Valiliği ve engelsiz yaşam Merkezi yönetimi konuyla ilgili açıklamalarda bulunsa da, tepkiler dinmedi. Olay sonrası ilk ziyaretlerden birini gerçekleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, yaptığı açıklamada, “Burası bir yuva olması gerekirken ne yazık ki bir mezara dönüşmüştür” ifadelerini kullanarak, yaşanan ihmallere dikkat çekti.
“Bakım Merkezlerinde Şiddete ve İhmale Son”
Bugün ise otizm Meclisi ve Otizm Konfederasyonu çatısı altındaki 140 dernek, Sakarya’nın arifiye ilçesine gelerek yaşananlara tepki göstermek adına Engelsiz Yaşam Merkezi önünde toplandı. Topluluk adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sessizliğin bedeli hayattır. Bakım merkezlerinde şiddete ve ihmale son. Bizler, tüm otizmli bireylerin ve diğer engelli grupların hakları için mücadele eden sivil toplum temsilcileri, aileler ve insan hakları savunucuları olarak bugün burada Arifiye Bakım Merkezi önünde toplandık. Çünkü artık haykırmak istiyoruz. Sessizlik yeni bir şiddetin, her gecikme yeni bir ihmalin, her görmezden gelme ise yeni bir ölümün kapısını aralıyor.”