3 deprem 24 Saatte: Fay Harekete Geçti
1 Temmuz’da 3,9 ve 4,2 büyüklüğündeki depremlerle sarsılan Gemlik, 2 Temmuz’da 4,3 büyüklüğündeki sarsıntıyla Marmara bölgesinin deprem gerçeğini yeniden hatırlattı. Son depremin İstanbul’da da hissedilmesi, bölgedeki büyük deprem riskine karşı hazırlıkların hızlanması gerektiğini gösterdi.
Prof. Dr. Beyhan Bayhan’dan Kritik Uyarı: “Hazırlıklı Olmalıyız”
Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bayhan, Geyve-Gemlik segmenti üzerinde büyük bir deprem ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. “Fay hattının uzun dönemli hareketleri tam olarak bilinmiyor ancak araştırmalar, 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin kapıda olduğunu işaret ediyor,” diyerek hem bursa hem de civar illerde vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.
Sakarya da Risk Altında
Bayhan’a göre yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki bu fay hattı, Sakarya’nın Geyve ilçesinden başlayarak İznik Gölü, Gemlik ve Mudanya’ya kadar uzanıyor. Bölge, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde yer aldığı için büyük deprem senaryolarında Sakarya, Yalova, Kocaeli ve İstanbul gibi çevre şehirlerin de ciddi şekilde etkilenmesi bekleniyor.
Yüzeye Yakın Odak Noktası Endişe Veriyor
Son yaşanan depremlerin büyüklüğü görece düşük olsa da odak noktalarının yüzeye oldukça yakın olması, sarsıntıların geniş bir alanda hissedilmesine neden oldu. Bu durum özellikle sakarya ve İstanbul halkında tedirginliğe yol açtı.
60 Bin Yapıda Orta ve Üzeri Hasar Bekleniyor
Prof. Dr. Bayhan’ın paylaştığı verilere göre, Geyve-Gemlik fay hattında yaşanacak olası büyük bir depremde, sadece Bursa’da yaklaşık 60 bin bina orta ve üzeri derecede hasar görebilir. 2022’de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Deprem Risk Azaltma Projesi’nde, bu fay hattı bölgenin en kritik faylarından biri olarak tanımlanıyor.