Dünya, uzaydan düşebilecek bu metal enkaza kilitlenmiş durumda. Venüs görevinde başarısız olduktan sonra yörüngede başıboş kalan bu parça, yüksek ihtimalle atmosferde tamamen yanmayacak. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Dr. Jonathan McDowell, kapsülün Venüs atmosferine dayanacak şekilde tasarlandığını ve Dünya atmosferinden geçerken büyük ölçüde sağlam kalabileceğini söyledi.
Çarpma Halinde Etkisi Büyük Olabilir
Yaklaşık bir metre çapında olan bu dev enkaz, saatte 240 km hızla yere çarpabilir. Bu, küçük çaplı bir patlama yaratabilecek kadar güçlü bir çarpışma anlamına geliyor. Olası senaryolar arasında kapsülün denizlere düşmesi daha yüksek ihtimal olarak görülse de, Türkiye ve bazı şehirler potansiyel hedef bölgeler arasında.
Sakarya da Listede!
Türkiye genelinde düşme olasılığı yüzde 16 olarak hesaplanırken, Sakarya için bu oran yüzde 3. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerle birlikte Sakarya da takipte. Türkiye Uzay Ajansı ve uluslararası gözlem merkezleri, kapsülün yörüngesini anlık olarak izliyor.
Uzmanlardan Kritik Uyarı: Sakın Dokunmayın!
Yetkililer, vatandaşların gökyüzünde ani bir parlama ya da alışılmadık bir cisim görmeleri halinde derhal bildirmelerini istedi. Düşen herhangi bir uzay parçasına yaklaşılmaması, dokunulmaması gerektiği konusunda da uyarılar yapıldı.
Tüm gözler gökyüzünde… Sakarya halkı ise merak içinde aynı soruyu soruyor:
“Gerçekten başımıza mı düşecek, yoksa yine okyanuslar mı kazanacak?”